Hoe weet je of je van iemand houdt?

Hoe weet je of je van iemand houdt? Een vraag die veel mensen zichzelf stellen. (!) Ieder persoon heeft een ander antwoord hierop, maar er zijn wel wat algemene indicatoren waar je rekening mee kunt houden. De liefde is een complex gevoel dat niet zo makkelijk te definiëren valt. Je voelt het vaak in je buik en hebt geen expliciete reden om te voelen zoals je doet.

Toch kan het soms helpen om deze situatie door te praten met iemand die objectief naar jouw situatie kijkt, bijvoorbeeld een goede vriend(in). Zo kun je samen bepalen of de gevoelens die jij ervaart daadwerkelijk liefde zijn of misschien iets anders. Als je van iemand houdt, wil je ook graag tijd met hem/haar doorbrengen. Je begrijpt elkaar onmiddellijk en vindt elkaars mening belangrijk. Bovendien voel je verlangens om hen gelukkig te maken en wil je hun leven positief beïnvloeden.

Eén ding is zeker: als de persoon in kwestie niet hetzelfde gevoel teruggeeft, dan ben je waarschijnlijk toch geïnteresseerd in hem/haar maar op een andere manier dan ‘liefde’. Dit betekent dat er mogelijk sprake is van affectie of aantrekking maar nog niet van ware liefde. Daarnaast kan het bijdragen aan de relatie als jullie open en eerlijk met elkaar communiceren over wat jullie willen en verwachten van elkaar. Op deze manier kun je samen uitzoeken of er sprake is van wederzijds respect, passie, vertrouwen etc., ingrediënten die bij écht liefhebben hoort!

Kortom: er is geen duidelijk antwoord op de vraag hoe weet ik of ik van iemand hou? Maar door reflecteren op alle aspecten in jullie relatie, kan worden duidelijk welke emoties binnensluipen! Onderzoek dus goed wat de dynamiek tussen jullie tweeën precies inhoudt – want alleen zo weet u pas zeker of u inderdaad verliefd bent!