De gevaren van online daten

Online dating bestaat al sinds voor de dot-com boom van de late jaren ’90, maar het is echt genomen in de afgelopen jaren, met meer en meer mensen die zich wenden tot het web om een date te vinden in plaats van uit te gaan naar bars en lokale hangouts. Terwijl online dating een geweldige manier kan zijn om nieuwe mensen te ontmoeten die je anders niet tegen het lijf zou lopen, kan het ook serieuze risico’s met zich meebrengen, vooral als je geen voorzorgsmaatregelen neemt om jezelf te beschermen tegen degenen die misbruik proberen te maken van jou of je kwetsbaarheid als iemand die op zoek is naar gezelschap online.

Probeer in het openbaar af te spreken. Als je iemand in het openbaar ontmoet, zorg dan dat je veilig bent. Een paar dingen om in gedachten te houden als je iemand online ontmoet: weet waar je heen gaat en houd je aan je plan; neem een vriend mee als dat mogelijk is; laat iemand weten waar je heen gaat en wanneer je terug moet zijn; bel of sms hem als hij niet komt opdagen of als hij er niet helemaal bij lijkt te zijn; volg je instincten.

Online dating oplichterij

Oplichters hebben veel fantasie, maar er zijn tekenen die erop wijzen dat een profiel nep is. Als je online datingsites gaat gebruiken, houd dan je ogen open en let op waarschuwingssignalen: een persoon die meteen liefde belooft, maar geen persoonlijke informatie deelt; iemand die nooit in detail over zichzelf of zijn leven praat; of iemand die altijd meteen persoonlijk wil afspreken.

Online dating veiligheid tips

Stap één is ervoor te zorgen dat je dating profiel eerlijk en accuraat is, met alle informatie die je comfortabel zou vinden om te geven als je op een echte date was. Lieg nooit over iets, vooral niet over je leeftijd. Als je het niet prettig vindt om foto’s van jezelf te delen, doe het dan niet.